Hungersnød er en ødelæggende og ofte dødelig tilstand, som hvert år rammer millioner af mennesker rundt om i verden. Hungersnød skyldes i bund og grund ødelæggelsen af de økosystemer, der understøtter livet på vores planet. Når dette sker, bliver fødevarekilderne knappe, og sulten spreder sig i lokalsamfundene, hvilket fremskynder de allerede svækkende virkninger af underernæring og sygdom.
Årsagerne til hungersnød er komplekse og kan variere fra region til region. Blandt de fælles faktorer er ekstreme vejrforhold, politiske stridigheder, naturkatastrofer, krige, fattigdom, dårlige landbrugsmetoder, urbanisering og dårlig adgang til ernæring og sundhedspleje. Med tiden forstærker disse faktorer hinanden, indtil der opstår udbredt sult i et område. Som reaktion på en hungersnød iværksættes der typisk en humanitær nødhjælpsindsats for at yde fødevarehjælp og lægehjælp til dem, der har mest brug for det. Denne indsats kan i nogle tilfælde redde liv og hjælpe enkeltpersoner med at overleve de ødelæggelser, som en hungersnød forårsager.
På trods af denne indsats er dødstallene dog fortsat høje på grund af problemer med fordelingen og kulturelle barrierer, som forhindrer hjælpen i at være effektiv i alle tilfælde. Det er derfor afgørende, at vi fortsat arbejder på at forebygge hungersnød, før den opstår, for at begrænse dens ødelæggende virkninger på befolkningerne. Kun på den måde kan vi sikre, at ingen befolkningsgrupper sulter på grund af miljømæssige ulykker eller andre underliggende problemer i forbindelse med bæredygtighed.